Facturar sense ser autònom. El gran mite.

Autònoms3

Tots nosaltres hem escoltat en aquesta frase en més d’una ocasió. Actualment la quota mínima d’autònom, independentment del que ingressem amb el nostre negoci, està fixada en 264,44 euros al mes, i s’ha de fer efectiva íntegrament. Es per això que persones que han de fer una tasca puntual o diverses de poca importància pensin, i amb raó, que no surt a compte donar-se d’alta al règim d’autònoms. També es fan aquest plantejament les persones que inicien una activitat durant els primers mesos, que són bàsicament en els que s’inverteix més que no pas s’ingressa, i per suposat aquest és el cas de conferenciants, tertulians etc.

És en aquest moment quan sorgeix el dubte i de la informació que es pot trobar en alguns fòrums, o de converses amb altres persones en la mateixa situació, es pot arribar a concloure que per quantitats mínimes, i en treballs esporàdics no cal donar-se d’alta. En canvi la realitat és que la Seguretat Social obliga a estar donat d’alta per a facturar “qualsevol feina”, independentment de la quantitat que s’ingressi o inclús del temps que s’hi dediqui. Tot i així cal constatar que en alguns casos podria arribar a ser possible fer-ho, emparant-se en buit legal, però també cal dir que això comporta riscos.

La legislació vigent en matèria d’activitats econòmiques obliga a totes persones que realitzen una activitat amb ànim de lucre, i que es consideri habitual, i que no tinguin un contracte de treball, a donar-se d’alta. Aquest terme d’habitual, segons la Seguretat Social, no te diferències entre donar una conferència un dia a la setmana o dedicar 40 hores a una activitat.

Aquest fet, com tots els que són interpretables, ha provocat diferents resultats, des  de casos amb sancions, fins a d’altres en els que quan s’ha recorregut a la justícia ordinària, i aquesta els ha donat la raó, en el fet de no haver de pagar. Degut a aquesta jurisprudència facturar sense ser autònom quan no s’arriben a un ingressos, que són els mínims interprofessionals, s’ha convertit en una situació més aviat alegal, però no il·legal, però tot i així hi ha risc de sanció, encara que en un baix percentatge.

Molt important. Que passa amb Hisenda?

Cal saber que no només hem d’acomplir les obligacions que ens imposa Seguretat Social, també hem d’acomplir les que ens marca Hisenda. Cal recordar  que tenim la obligació de declarar a Hisenda els ingressos obtinguts per IVA i per IRPF, presentant en primer lloc el model corresponent d’alta per activitat econòmica. I que existeix comunicació entre Seguretat Social i Hisenda.

De no fer-ho estaríem apropiant-nos indegudament dels impostos, i que, a banda de la nostra pròpia obligació, hem de tenir en compte que les empreses a les que hem presentat les nostres factures, si que ens declararan a Hisenda i si nosaltres no ho fem, Hisenda se n’adonarà.

Que podem fer?

Recomanar-vos de no treballar en negre, ja que a banda de córrer el riscos de ser sancionats, perjudiquem clarament el País.

Des de SOM AUTÒNOMS, pensem que millorar les nostres condicions és la única opció que ens queda i per poder fer-ho et necessitem amb nosaltres per a fer pinya i poder tots junts lluitar pels nostres drets.

Quan donar-se d’alta

En el cas dels treballadors per compte d’altri la quota de Seguretat Social es paga segons els dies d’alta, però en el cas dels autònoms es paga el mes sencer independentment del dia que et dónes d’alta.

També cal conèixer que solen cobrar l’últim dia hàbil del mes. En un mes de 31 dies si et dones d’alta el dia 30, per exemple, pagaràs la quota íntegra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.